België: het land van bier

Het land van de chocola, Manneke Pis, Vlaamse vlaaien en het onderwerp van vandaag – bier. Het is zelfs een stukje cultuur van België wat beschermd wordt door de VN en de UNESCO heeft de biercultuur uitgeroepen tot wereld cultureel erfgoed. Dit is ook niet zo gek als je nagaat dat het land zo’n 250 bierbrouwers en 1600 verschillende biersoorten tot zijn beschikking heeft. In deze blog ga ik het daarom hebben over de lekkerste biertjes die het land te bieden heeft en een stukje geschiedenis over hoe het land zo een groot bierland is geworden.

Geschiedenis

Bier wordt al sinds 6500 voor het begin van de huidige jaartelling gebrouwen. In België wordt het sinds de middeleeuwen al gemaakt en had toentertijd bijna ieder dorp zijn eigen brouwerij. Voor de Eerste Wereldoorlog had het land ongeveer 3380 brouwerijen, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben vele hun deuren moeten sluiten. Gelukkig zijn er momenteel weer genoeg brouwerijen geopend en behoort het land weer tot de wereldtop als het gaat om bier brouwen.

Soorten bier

Affligem blond

Allereerst beginnen we dit rijtje met een goed flesje Belgisch blond. Een biertje wat niet te zwaar, een beetje zoetig en een klein beetje bitter bevat is de echte Affligem blond.

Duvel

Het kleine dikke flesje wat krachtig van smaak is, is natuurlijk een echt Duvel’s biertje. Het flesje bevat 8,5% alcohol en is behoort daarmee tot de sterkere biersoorten. Saaz en Styrian Golding zorgen voor een fruitige nasmaak die doet denken aan een sinaasappel.

La Chouffe Blonde D’ardenne

Het kleine flesje et een vrolijk etiket: La chouffe Blonde D’Ardenne, oftewel kabouterbier. Een mix van koriander, sinaasappel en mandarijn in combinatie met de gouden kleur en mooi schuimkraag maken dit biertje tot een echte Belgische favoriet. Heerlijk fruitig en zoet van smaak is dit een licht biertje wat gemakkelijk wegdrinkt.

Tripel Karmeliet

De naam zegt het al, de Tripel Karmeliet wordt gebrouwen van drie soorten granen en is in België een ware favoriet. Het behoort, net zoals de Duvel tot de zwaardere bieren met 8,4% alcohol en wordt gebrouwen met gerst, tarwe en haver.

Chimay Blauw

Ook wel bekend onder de naam Grande Réserve, is dit biertje met blauw etiket en donkere kleur er eentje die niet mag missen in dit rijtje. Hoe langer het bier gerijpt heeft, hoe meer je de mix tussen karamel en toffee door dit biertje kunt proeven. Voor de liefhebbers van port is dit zeker een biertje wat weleens geproefd mag worden.

Bier en andere alcoholische dranken zijn voor vele een genot om te drinken. Drink hierbij wel altijd in mate en wees bewust van de risico’s rondom alcoholverslaving. De verslavingszorg staat altijd voor iedereen klaar en schaam je niet om hulp in te schakelen wanneer alcohol je dagelijkse leven begint te belemmeren.