Netwerken is ook bij interim opdrachten belangrijk

In 2019 is er uit onderzoek gebleken dat meer dan 1 miljoen ondernemers zelfstandig zijn en geheel of gedeeltelijk hun inkomen halen uit interim opdrachten. Naar aanleiding van de onlangs voorbijgegane coronacrisis is gebleken dat het aantal blijft groeien en dat de reden van overstappen de flexibiliteit is die dit type opdrachten bieden. Maar netwerken wordt vaak vergeten, terwijl dat een belangrijk onderdeel is. Hieronder lees je waarom. 

Zorg dat je een pitch klaar hebt staan voor jouw interim opdrachten

Een echt verkooppraatje is inmiddels ouderwets, maar net even de juiste dingen zeggen die je aanprijzen is niets mis mee. Uiteindelijk is een groot netwerk hebben belangrijk als je wilt leven op interim opdrachten. Je leert mensen kennen en het is de bedoeling dat je een indruk bij ze achterlaat die blijft hangen. Het is aan te raden algemene termen te vermijden, denk aan ‘gedisciplineerd’ en ‘flexibel’. Het is beter om concrete voorbeelden te noemen, uiteraard discreet en zonder namen. 

Het is uiteraard niet de bedoeling om maar zoveel mogelijk telefoonnummers te verzamelen alsof je een zak snoep aan het vullen bent in de Jamin. Maar het is wel belangrijk om nuttige telefoonnummers of contactgegevens te krijgen. Hou hierbij in je achterhoofd dat het de bedoeling is dat je een zaadje plant die je later kan oogsten, het is dus een investering. 

Netwerken kan je ook doen tijdens opleidingen en cursussen

Je kennis up to date houden is belangrijk, dit doe waarschijnlijk tijdens opleidingen en cursussen naast je opdrachten. Maar heb je er wel eens naar gekeken dat dat ook een plek is om te netwerken? Zo kun je bijvoorbeeld samenwerkingsverbanden beginnen, kennisdelen op een later moment, maar ook via die personen weer jouw netwerk uitbreiden. 

Een netwerk voor interim opdrachten moet ook onderhouden worden

Het opbouwen van een netwerk is natuurlijk de eerste stap, maar je moet het netwerk ook onderhouden. Want die ene persoon die je nu nodig hebt maar vijf jaar niet hebt gesproken, is misschien best raar om te benaderen. Een goede mogelijkheid is om elke week één lunchafspraak of ‘koffiedate’ in te plannen en één keer per maand een groter event van een halve dag te bezoeken. Zo hou je de tijd die je kwijt bent aan het netwerken beperkt, maar onderhoud je hem wel. 

Doe ook tijdens en na jouw interim opdrachten aan zelfreflectie

Interim opdrachten doen is leuk, maar het is belangrijk om te blijven groeien. Zelfreflectie is hierbij een belangrijk onderdeel en zelfs in het netwerken kan je dat terug laten komen. Want welke soft en hard skills heb jij nodig gehad tijdens deze opdracht? Of heb je misschien nog nodig in deze opdracht maar in de toekomst? Kun je jezelf ontwikkelen in deze skills of kun je misschien een cursus doen om ze te verbeteren? NLP is een vrij nieuwe maar goede basis voor ontwikkelen van je soft skills en wordt steeds populairder binnen Nederland. Het is in elk geval belangrijk dat je niet vergeet naar de kwaliteit van je werk te kijken en te zorgen voor groei. Zo kan je ervoor zorgen dat je elke freelance opdracht aankunt!