Patchkasten mogen niet ontbreken binnen je bedrijf

Patchkasten klinkt als woord een heel ingewikkeld iets, maar dat is het niet. Dit is namelijk niets anders dan een veilig opslagplaats voor netwerkapparaturen zoals servers, modems, switch enzovoort. Niet voor niets worden patchkasten ook wel eens het kloppend hart van een bedrijf genoemd. Immers als er iets in de patchkast gebeurt dan is het mogelijk dat het hele bedrijf stil komt te liggen. Het netwerk wordt namelijk uit de patchkasten bestuurd en hier bevindt zich ook de server met back-up bestanden.

Patchkasten zorgen voor een stabiele en betrouwbare basis

Je kunt patchkasten dus zien als een stabiele en betrouwbare basis voor het IT netwerk. Deze kasten beschermen namelijk servers en andere netwerkapparatuur. Dit is bescherming tegen verschillende dingen. Zo kun je denk aan oververhitting, diefstal, stof en vuil. Dat is één groot voordeel van patchkasten. Een andere groot voordeel van deze kasten is dat alles op één plek gemonteerd en bekabeld wordt. Dit zorgt voor een mooi overzicht en een beperking aan een wirwar van kabels.

Hoe is de naam van patchkast ontstaan?

De naam van de patchkast is ontstaan vanuit het “patchen”. Patchen is het verbinding maken met het netwerk door middel van het aansluiten van UTP kabels op een patchpaneel. En daardoor kun je met behulp van een switch een netwerk signaal naar verschillende plekken in het gebouw sturen. Onder andere routers, switches en patchpanelen de zijn de perfecte huisvesting in een patchkast. Hier worden de verbindingen gelegd en daardoor ontstond dan ook snel de naam “patchkast”. 

Wat zijn synoniem namen voor een patchkast?

Als je mensen over een patchkast hoort praten dan kan het zijn dat ze het ook wel eens over serverkasten hebben. Of een 19 inch serverkast, 19 inch rack of serverrack. Dit is hetzelfde als een patchkast. Men in de ICT noemen patchkast 19 inch omdat dat de standaard breedtemaat is die men in de ICT wereld gebruikt.

De inrichting van patchkasten

Je ziet de patchkast bij steeds meer bedrijven en dat is niet zomaar. Ze zien steeds meer het nu in van een goed geordende patchkast en zo min mogelijk bekabeling. En alleen al door het gebruik maken van nieuwe technieken is er steeds meer van dit soort patchkasten nodig. Daarom mag het gebruik van deze kasten dan ook niet worden onderschat en is een belangrijk onderdeel van het bedrijf. Je kunt het zelfs zien als een kloppend hart van een bedrijf. Als er in de patchkast iets verkeerd gaat dan kan dat het hele bedrijf raken.

Hoe wordt de patchkast geleverd?

Om alles het overzichtelijk te houden en op z’n plaatsen te zetten zijn er een aantal zaken van groot belang bij een patchkast. Ten eerste is een overzichtelijke indeling nodig. Daarnaast zijn ook zaken zoals nummering, bekabeling en wegwerking van groot belang bij patchkasten. De voordeel van het ordenen van een patchkast zijn er genoeg. Alleen al als je nagaat dat eventuele storingen sneller en beter kunnen gevonden worden met een goed georganiseerde patchkast zegt genoeg.