Spanbanden, sjorbanden of spanriemen: de feiten op een rij

Logistiek Direct

De een noemt ze sjorbanden, de ander noemt ze spanbanden of spanriemen. Ze dienen allemaal hetzelfde doel, al hebben ze verschillende namen. Spanbanden zijn bedoeld om een lading goed vast te zetten wanneer er transport plaats gaat vinden. Daarbij kun je denken aan pallets met goederen die bijvoorbeeld in een vrachtwagen geladen moeten worden. 

De kenmerken

Spanbanden kun je herkennen aan een aantal kenmerken:

  • ze zijn vaak gemaakt van zeer sterk kunststof materiaal
  • het materiaal is bestand tegen de meeste fysische omstandigheden
  • er zijn verschillende sterktes beschikbaar afhankelijk van de lading
  • ze hebben doorgaans felle kleuren om extra op te vallen

Dit is slechts een kleine greep uit de kenmerken van sjorbanden want er zijn er natuurlijk meer. Het is bovendien goed om te realiseren dat er heel veel verschillende soorten spanbanden zijn en dat welke jij nodig hebt van een aantal factoren afhangt. Het hangt bijvoorbeeld af van het gewicht van de lading die je wil vervoeren maar ook de afmetingen ervan.

Logistiek Direct

De LC waarde is belangrijk

Bij het bepalen van welke band je nodig hebt, is de zogenaamde LC waarde ofwel lashing capacity erg belangrijk. Dit is de waarde die een indicatie geeft van de gebruikte breeksterkte. Een spanband moet een kracht tegenhouden en daarom wordt er niet gesproken van kilogrammen maar van Newton. Er staat immers constant druk op de banden en het is niet een draagkracht zoals bij bijvoorbeeld de pallets eronder.