Welke soorten noodverlichting zijn er en welke past bij jouw project?

LED

Soorten noodverlichting passend voor jouw project

Noodverlichting is er in allerlei soorten en maten. Welke soort geschikt is voor jouw project, is erg afhankelijk van het project zelf. Zodra je noodverlichting moet laten installeren omdat je bijvoorbeeld een nieuw bedrijfspand betrekt of omdat de huidige noodverlichting niet meer aan de regels voldoet, is het belangrijk dat je weet welke soorten noodverlichting er zijn en welke past bij jouw project.

1: vluchtwegverlichting

Het verlichten van een vluchtweg is erg belangrijk. Dit is om ervoor te zorgen dat iedereen de weg goed kan vinden in een noodsituatie. Deze soort verlichting brandt niet 24/7, maar gaat automatisch aan als er een stroomstoring is en de hoofdverlichting uitvalt. Zo heb je altijd licht in je pand, ook in een noodsituatie.

2: vluchtwegaanduiding

Van de soorten led noodverlichting wordt deze nog weleens verward met vluchtwegverlichting, maar er zit wel degelijk een essentieel verschil tussen de twee soorten. Vluchtwegaanduiding is namelijk een soort noodverlichting die wél altijd brandt. Deze noodverlichting is bedoeld om duidelijk te maken waar alle vluchtwegen te vinden zijn en waar de uitgangen zitten. Je herkent ze als de groene, lichtgevende pictogrammen met een wit rennend poppetje erop boven uitgangen.

3: antipaniekverlichting

De term antipaniekverlichting omschrijft mooi het doel van deze noodverlichting. Deze verlichting is namelijk bedoeld om mensen enigszins kalm te houden in een noodsituatie. Deze verlichting behoort tot de soorten noodverlichting die dan ook aangaan zodra de stroom uitvalt. Deze noodverlichting is ook bekend als nood-evacuatieverlichting.

4: noodverlichting bij werkplekken met een hoog risico

In het geval van sommige werkplekken, kan er een direct gevaar ontstaan als de verlichting uitvalt. In dat geval is van alle soorten noodverlichting, noodverlichting voor hoog-risico werkplekken belangrijk. Als het op deze werkplekken opeens donker wordt, kunnen er namelijk snel nare ongelukken gebeuren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan horecakeukens.

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van de laatste tips voor veilig ondernemen? Houd dan vooral ons blog goed in de gaten. Of het nu over soorten noodverlichting gaat of over iets anders, met onze blogs ben je altijd op de hoogte van de regels rondom veilig ondernemen.