adembescherming

In sommige beroepen is adembescherming onmisbaar en zelfs wettelijk verplicht in veel gevallen. Het zorgt ervoor dat de lucht wordt gezuiverd en hierna veilig is om in te ademen.

Luchtverontreiniging

Lucht kan op een aantal manier verontreinigd zijn, waardoor adembescherming nodig is. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn wanneer er te weinig zuurstof in de lucht zit, maar de lucht kan ook gevaarlijke stoffen bevatten. Deze gevaarlijke stoffen kunnen bijvoorbeeld koolmonoxide zijn of explosieve stoffen. Deze stoffen kunnen in de lucht in verschillende vormen voorkomen, onder andere:

  • Dampen
  • Gassen
  • (Ultra)fijn stof
  • Vezels

Het filteren van verontreinigde lucht kan op twee manieren. De eerste manier is door schone lucht aan te voeren, door ademluchttoestellen. De tweede manier is door de lucht in de gehele ruimte te filteren. G4s verkoopt de eerste manier en dit is tevens de meest gebruikte manier om te zorgen voor zuivere lucht.

Soorten maskers

De maskers die verkocht worden voor adembescherming zijn adembescherminger in verschillende uitvoeringen. Zo kun je kiezen voor persluchtmaskers, deze voeren lucht aan vanuit ademluchtflessen die meegedragen moeten worden. Een andere optie is een filtermasker, deze zorgt ervoor dat de lucht uit de omgeving (zoals de naam als zegt) gefilterd wordt en hierna veilig is om in te ademen. Sommige gevaarlijke stoffen zijn niet alleen gevaarlijk om in te ademen maar kunnen ook de ogen irriteren, in zo’n geval is het verstandig om te kiezen voor een volgelaatsmasker, die het hele gezicht bedekt. In andere gevallen kun je ook een halfgelaatsmasker gebruiken, die alleen de mond en neus bedekt.